Virtual Exchange
Wat is Virtual Exchange?
Virtual Exchange (VE), vaak synoniem met Collaborative Online International Learning (COIL), is een onderwijsvorm die lesgevers en studenten in verschillende landen samenbrengt om over geografische en culturele grenzen heen te leren, te discussiëren en samen te werken in het kader van hun vak. De lesgevers vormen een partnerschap om gezamenlijke online onderwijsactiviteiten te ontwerpen, terwijl de studenten partners zijn om de activiteiten tot een goed einde te brengen. Via Virtual Exchange stimuleer je internationalisation@home door voor alle studenten een waardevolle internationale ervaring te creëren aan hun thuisinstelling. Studenten kunnen zo internationale en interculturele competenties verwerven in een online omgeving. Virtual Exchange kan een samenwerking zijn tussen twee of meerdere instellingen.
Een Virtual Exchange...
- kan ontwikkeld worden binnen elke discipline, maar ook interdisciplinair;
- kan onderdeel zijn van een vak of een volledig vak beslaan;
- duurt enkele weken tot een volledig semester;
- stimuleert activerend leren en samenwerken in projectmatige opdrachten;
- legt een bijzondere nadruk op interculturele interactie en begrip;
- kan gebruik maken van diverse digitale tools die de leerdoelen dienen;
- wordt geëvalueerd in elk deelnemend vak (lesgevers blijven verantwoordelijk voor hun ‘eigen’ studenten, die credits ontvangen via hun thuisinstelling).
Hoe ontwikkel je Virtual Exchange?
Virtual Exchange kan veel vormen aannemen. Hoe dan ook, vraagt het steeds om een doordacht ontwerp en aanpassing van je vak. Onderstaande figuur kan je helpen om een succesvolle Virtual Exchange op poten te zetten. Veel elementen moet je gezamenlijk met de partnerinstelling beslissen en/of afstemmen. Klik op een element voor meer uitleg.
UGent-praktijken
- Internationaal casusonderwijs: leerrijk voor studenten en docenten
- I@home: simulatie van een internationale onderhandelingsoefening
- Reflectiegesprekken met peers uit het buitenland: internationale en interculturele competenties @home verwerven
Hulp nodig?
Lesgevers en opleidingen kunnen bij de universiteitsdienst Onderwijs en Onderzoek terecht voor ondersteuning bij Virtual Exchange. We helpen je graag om de mogelijkheden te verkennen, om partners en financieringsmogelijkheden te zoeken, of om het vak te ontwerpen en we begeleiden je bij de administratieve processen. Met onder andere deze vragen kan je bij ons terecht:
- Oriëntatie: Is Virtual Exchange geschikt in onze context?
- Partners: Met welke collega’s bij de ENLIGHT-partners kunnen wij samenwerken?
- Financiering: Welke financieringsmogelijkheden bestaan er om een partner te bezoeken? Wat zijn de modaliteiten voor externe financiering, zoals in het kader van het Erasmus+-programma?
- Administratie: Hoe verloopt het inschrijvingsproces voor studenten?
- Lesgeven: Hoe kan je effectief lesgeven in een online “international classroom”? Hoe houden we studenten geëngageerd tijdens de lessen en in het leerpad?
- Evaluatie: Wat zijn de mogelijkheden voor evaluatie van Virtual Exchange?
Stuur een mail naar onderwijsondersteuning@ugent.be en wij helpen je graag op weg.
Download hier deze onderwijstip als pdf.
Lees ook
Laatst aangepast 18 november 2024 17:25